sâmbătă, februarie 1, 2025
AcasăExplicămMergi la picnic sau grătar în weekend? Recomandări pentru o ședere prietenoasă...

Mergi la picnic sau grătar în weekend? Recomandări pentru o ședere prietenoasă cu natura

În sezonul estival, picnicurile și grătarele în aer liber sunt cele mai preferate moduri de organizare a odihnei pentru moldoveni. Organizarea ieșirilor în aer liber fără consecințe negative asupra naturii va fi mereu actuală. Dacă organizezi o zi în aer liber cu familia sau prietenii, îți recomandăm să te ții de un set de reguli, astfel încât să organizezi un picnic prietenos cu natura din jur, dar și sigur pentru tine.

Pentru început vrem să accentuăm că recomandarea „curăță după tine” deja nu mai este suficientă. Chiar și cei mai responsabili oameni, în timp ce se relaxează într-o zonă împădurită, pot provoca, neintenționat, pagube florei și faunei locale.

Nu uita acasă pungile pentru gunoi, astfel încât să știi cu siguranță că ai unde să depozitezi deșeurile după picnic. La fel, un sfat important este să nu deranjezi micii locuitori ai pădurii: furnicile, bondarii, păsărelele, gândacii, veverițele, aricii etc. Evită să-i hrănești, să le cercetezi vizuinile sau să-i sperii. O recomandare ar fi să-i urmărești de departe dacă îți sunt interesanți și să te apropii de ei doar dacă vezi că-ți permit asta, dar fără a le face vreun rău.

Cum să pornești corect un foc, dacă totuși decizi să-l faci

Ar fi bine să organizezi un picnic fără foc deschis. Știm că e mai gustoasă carnea la grătar, dar cu siguranță o poți pregăti la fel de bine acasă.

Totuși, dacă vrei să pornești un foc, ai grijă să o faci corect. Totul este simplu: nu aprinde focul într-un loc deschis, mai ales sub copaci. Acest lucru poate duce la un incendiu, iar iarba și florile nu cresc pe cenușă mulți ani.

Astfel, mai bine utilizează grătarul din zonele de odihnă special amenajate. Pentru a aprinde focul, colectează crenguțe uscate de sub copaci – acestea ard bine și înlocuiesc alternativele mai puțin ecologice de aprindere a focului. Când te pregătești să pleci acasă, asigură-te că focul din grătar este stins.

Lichidul de aprins focul este o substanță toxică ce distruge plantele și solul. Acesta este periculos inclusiv pentru organizatorii picnicului, deoarece este greu de controlat. Un incendiu pornit cu un astfel de lichid este dificil de localizat și înlăturat. La fel, odată ajuns pe alimente, lichidul poate provoca o intoxicație gravă.

O informație curioasă! În multe țări europene, așa precum Marea Britanie, prin intermediul proiectelor au fost instalate grătare publice pentru pregătirea barbecue-ului în parcuri. Aceste dispozitive sunt confortabile și simplu de operat. Suprafața se sterilizează pentru a asigura un spațiu de gătit curat și igienic. Există un buton de pornire care semnalează dispozitivul să se încălzească peste șase secunde. De asemenea, grătarul monitorizează și menține în mod constant temperatura. După 20 de minute, acesta se oprește automat. La fel, grătarul alertează proprietarii cu privire la orice erori sau piese care necesită întreținere.

Cum transportăm alimentele în siguranță?

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu câteva instrucțiuni simple privind siguranța alimentară pentru transportarea alimentelor la locul de picnic și pregătirea/servirea lor în siguranță:

  • Păstrați alimentele perisabile la temperaturi mici. Puneți alimentele reci într-o ladă frigorifică cu gheață sau pachete de gel congelat. Alimentele reci trebuie păstrate la temperaturi de 4 °C sau mai puțin, pentru a preveni creșterea bacteriilor. Carnea poate fi introdusă în ladă în timp ce este încă congelată, astfel încât să rămână rece mai mult timp;
  • Păstrați băuturile răcoritoare și alimentele perisabile lăzi frigorifice separate. În acest fel, pe măsură ce se deschide și redeschide lada pentru băuturi, alimentele nu vor fi expuse la temperaturile caniculare;
  • Păstrați lăzile frigorifice închise sau limitați-vă, cât de mult posibil, de a le deschide. Acest lucru ajută la păstrarea conținutului rece pe o perioadă mai lungă de timp;
  • Nu contaminați încrucișat alimentele. Asigurați-vă că păstrați carnea crudă bine ambalată pentru a împiedica sucurile ei să contamineze alimentele gătite;
  • Spălați  fructele și legumele proaspete sub jet de apă înainte de a le introduce în lada frigorifică – inclusiv cele cu coaja neconsumabilă. Uscați fructele și legumele cu un prosop curat sau cu un șervețel de hârtie.

Cum înțelegem că carnea este gata pentru consum?

Specialiștii recomandă să marinați carnea respectând condițiile de igienă și siguranță:

  • Păstrați carnea marinată în frigider – niciodată pe blatul din bucătărie sau în aer liber. În plus, dacă intenționați să utilizați o parte din marinadă (ca sos pentru mâncarea gătită), rezervați o porție separat înainte de a adăuga carnea crudă. Nu refolosiți marinada din carne;
  • Păstrați fierbinți alimentele gătite la grătar. Acestea pot fi păstrate fierbinți până când sunt servite, deplasându-le pe partea laterală a grătarului, departe de cărbuni. Acest lucru le menține temperatura necesară și previne supragătirea;
  • Nu refolosiți tacâmurile sau ustensilele pentru gătit atunci când mergeți la picnic. Folosirea aceluiași platou sau ustensilă în care s-a păstrat anterior carnea crudă permite bacteriilor din sucurile alimentelor crude să se răspândească în cele gătite. Să aveți platouri și ustensile separate curate.
ARTICOLE SIMILARE

Adaugă comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte

Comentarii recente