luni, martie 3, 2025
AcasăEcoNewsCum să previi intoxicațiile alimentare pe timp de caniculă

Cum să previi intoxicațiile alimentare pe timp de caniculă

Republica Moldova se află sub cod galben de caniculă până pe 12 iulie. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a pregătit o serie de recomandări importante pentru consumatori, care i-ar ajuta să prevină intoxicațiile alimentare pe timp de caniculă. Temperaturile ridicate cresc semnificativ riscul de toxiinfecții alimentare, în special în cazul produselor perisabile păstrate necorespunzător. În acest context, instituția subliniază importanța unor măsuri stricte de păstrare a alimentelor.

„Zile de foc se așteaptă și în această săptmână. O perioadă cu condiții favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor de alterare a produselor alimentare precum bacteriile, drojdiile și mucegaiurile. Cele mai periculoase sunt bacteriile patogene : E,coli, Salmonella, Listeria monocytogenes – principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare (la temperaturi ridicate se înmulțesc rapid)”, transmite ANSA.

Consumatori, REȚINEȚI:

  • evitați transportarea produselor alimentare timp îndelungat după procurare și păstrați-le la temperaturi optime;
  • păstrați alimentele la temperaturi sigure atât pentru servire, cât și pentru depozitare: microorganismele se pot înmulți foarte rapid dacă alimentele sunt păstrate la temperatura camerei. Un frigider setat la sub 5 grade Celsius va proteja majoritatea alimentelor în termenul de consum;
  • nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore;
  • păstrați alimentele gătite fierbinți (mai mult de 63 grade Celsius) înainte de servire;
  • evitați decongelarea alimentelor la temperatura camerei (se recomandă decongelarea la frigider);

De asemenea, ANSA vine cu recomandări și pentru operatorii din domeniul alimentar. Aceștia sunt rugați să țină cont de următoarele:

  • să se asigure că personalul întreprinderii dumneavoastră este, la fel, conștient de pericolele creșterii bacteriene rapide;
  • alimentele ușor perisabile precum carnea, produsele din carne, lactatele, produsele de patiserie se păstrează la o temperatură mai mică de 8 grade Celsius;
  • odată gătite sau reâncălzite corespunzător, alimentele fierbinți trebuie păstrate la temperaturi de peste 63 grade Celsius;
  • produsele culinare, deja reci, se comercializează la o temperatură mai mică de 4 grade Celsius.
  • carnea, peștele şi legumele trebuie procesate pe sectoare diferite, iar interacţiunea dintre materia primă şi produsul finit trebuie evitată;
  • se permite retragerea produselor alimentare, pe perioade limitate, din spațiile cu temperatură controlată pentru activitățile de preparare, transport, depozitare, expunere și servire a mesei, fără ca aceasta să creeze riscuri pentru sănătate;

Amintim că în această săptămână vom avea parte de temperaturi maxime de până la la +38°C. Cum ne protejăm de caniculă – AICI.

ARTICOLE SIMILARE

Alte

Comentarii recente